ZDRAVÁ SPOLUPRÁCE

ZDRAVÁ SPOLUPRÁCE

Zdravá spolupráce

Pracovní i odpočinkový den.

 V úterý 13. července 2021 se pracovnice  a pracovníci Střediska sv. Zdislavy vydali na Veselou biofarmu Velké Hostěrádky. Hlavním důvodem byl sběr měsíčku pro Sonnentor Čejkovice, se kterým středisko od loňského roku spolupracuje, mimo jiné pro něj na Vánoce vyrobil originální čaj sv. Zdislavy.

Vznik firmy Sonnentor, zaměřující se na výrobu bioproduktů (nejčastěji čajů, koření, kávy nebo olejů), se datuje až k roku 1988. Její zakladatel, Rakušan Johannes Gutmann, byl už tehdy horlivým zastáncem ekologie, a jak sama firma uvádí, věřil, že nejlepší cesta pro zdravý život, životní prostředí a budoucnost je cesta ekologického zemědělství. Na těchto principech stojí i česká dceřiná společnost Sonnentor v Čejkovicích, kterou Gutmann založil v roce 1992 společně s Tomášem Mitáčkem. V roce 2009 se firmy ujal Josef Dvořáček. Sonnentor od doby svého založení až dodnes staví svou existenci na několika důležitých principech – udržitelnosti, férovosti, radosti, inovacích, rodině.

Sběr měsíčku pro firmu Sonnentor probíhal na Veselé biofarmě Velké Hostěrádky. Náplní biofarmy,  která vznikla jako projekt skupiny přátel zabývajících se ekologickým zemědělstvím, je podobně jako u Sonnentoru ekologické zemědělství a snaha ukázat, že bio hospodaření, ochrana životního prostředí a zdravý životní styl má smysl a stojí za to. Veselá biofarma navíc pro naše pracovníky připravila přednášku o bio produktech a jejich pěstování, doplněnou o pohoštění z různých biopotravin. Ochutnávaly se levandulové sušenky, citronovo-zázvorový a dýňový sirup nebo speciální bio káva.

Byl to příjemně strávený den, během kterého jsme si odpočinuli od kancelářské práce, načerpali nové znalosti a aktivně se zapojili do sběru rostliny, ze které vzniká něco výjimečného a dobrého.